23 Eylül 2018 Pazar

Maldivler

Asya’nın en küçük ülkesi Maldivler’in 70 yıl içerisinde sular altında kalacağını biliyor muydunuz? Bu sebeple ilk fırsatta gidilmesi gereken yerlerden. Toplamda 1196 adadan oluşan Maldivler uçakla yaklaşık 7 saat sürüyor. Havalimanı ve ona bağlı yapay bir şekilde oluşturulan Hulhumale adası ve 2004’teki tsunamiden sonra 3’te 2’sinin sular altında kalmasıyla alanı 1.7 km²’ye düşen başkent Male yerel halkın en fazla yaşadığı yerlerden. Yerleşimi bulunan yaklaşık 300 adadan 200’ünde Maldivliler yaşıyor. Geriye kalan adaların hepsini ise resort dediğimiz adanın tamamını kaplayan oteller oluşturuyor. Yani tatile gitmek isterseniz kalacak yer seçeneğiniz oldukça fazla. 
Havalimanına indiğinizde hemen dışarıda otellerin transfer bankolarını görüyor olacaksınız. Havalimanından en fazla 45 dakika mesafede bulunan otellere transferler sürat tekneleriyle yapılıyor, kalacağınız otel eğer havalimanının bulunduğu adaya daha uzaksa pırpır uçaklarla gitmeniz gerekiyor ki bunun ücreti de  tekneden daha pahalı olup kişi başı 200 USD’lere çıkabiliyor. Genelde balayı çiftlerinin gitmeyi tercih ettiği Maldivler bana göre çocuklu ailelerin de tercihi olmalı çünkü envai çeşit balık ,incecik ve bembeyaz kum ve berrak deniz çocukların gayet ilgisini çekiyor. Fakat hem çocuklarınız için hem kendiniz için dikkat etmekte fayda var denizde yüzerken yanınızdan bebek köpek balıkları geçebilir. Ufak balıkların hızla kaçıştığını görürseniz hemen siz de oradan kaçın. Otel çalışanları bu köpek balıklarının insanlara zarar vermediğini söylüyor fakat çok da onlarla oynamaya kalkmayın da demeden edemiyorlar. Maldivler’deki otellerin çoğunda suyun üzerinde bulunan yüzen villla ya da bungalow dedikleri oda tarzları hakim. Bunun yanı sıra hemen denize sıfır ya da adanın ortasında yer alan villalar da mevcut. Yani bütçenize göre istediğinizi seçebilirsiniz. Su üzerindeki villalarda kalırsanız gece balkonunuzun kapısını kapatın çünkü yengeçler odanızın içine girebilir. Tatiliniz boyunca adadan başka bir yere gidemeyeceğiniz için genelde otelleri her şey dahil seçmekte fayda var. Yoksa öğle ya da akşam yemekleriniz daha pahalıya gelebilir. 
Otellerde kendilerinin organize ettiği günü birlik tekne turları ya da dalış aktiviteleri mevcut. Şnorkelle dalmayı seviyorsanız da ada etrafında mercanları keşfedebilirsiniz. Bununla beraber deniz kenarındaki deniz kabuklarını toplamaya kalkarsanız dikkatli olun çünkü hepsinin içinde canlılar yaşıyor. Avucunuzda hemen kıpraşmaya başlayabilirler siz fark etmeden. O yüzden toplamamak daha iyi sanki. 
Buna ek olarak doğası ile adeta cenneti andıran Maldivler yazın yağışlı oluyor. Fakat Asya’nın çoğu ülkesinde olduğu gibi burada da yağmur 2 dakikada ortalığı kasıp kavuruyor. 2 dakika sonra bir bakmışsınız ki güneş açmış. Kışın ise adalardaki turist sayısı inanılmaz şekilde artıyor. Yani Maldivler’i 365 gün ziyaret edebilirsiniz.
Oteller döneceğiniz zaman sizin uçuş saatinize göre transfer saatinizi ayarlıyorlar. Genelde herkesin yaptığı şey eğer uçak akşam ise sabahtan adadan ayrılıp gündüz başkent Male’yi gezmek. Havalimanına döndükten sonra hemen indiğiniz yerde ücreti 1 USD olan ve sizi Male’ye geçirecek yolcu teknelerini göreceksiniz. Adanın tamamını yaklaşık yarım saat 40 dakikada dolaşabilirsiniz. Ufacık adada nasıl bu kadar insan yaşıyor diye şaşırabilirsiniz çünkü metrekareye 1102 insan düşmesinden dolayı bodrum katlarına bile kendilerine yaşayacak alan yapmışlar. Burada hediyelik eşya alabileceğiniz ufak dükkanlar mevcut fakat pazarlık yapmayı unutmayın. Halk fakir olduğundan adaya ayak bastığınız anda sizi kolunuzdan çekiştiren insanlar olabilir. 
Male’nin içinde gezilecek çok bir yer olmamakla birlikte balık ve sebze pazarlarını ziyaret edip değişik baharatlar alabilirsiniz. Eğer hint yemeği sevmiyorsanız burada aç kalabilirsiniz. Sınırlı sayıda restaurantın olmasından ve onların da menülerini çoğunlukla soslu ve acılı hint yemeklerinin oluşturmasından dolayı yemek konusu sıkıntılı olabiliyor. Fakat bu kültürü de görmek lazım. Bir yanda lüks resortlarında tatil yapan zengin turistler diğer yanda ise avuç içi kadar toprak üzerinde yaşamaya çalışan fakir halk. Yani Maldivler’e zıtlıklar ülkesi diyebiliriz fakat ne yapıp ne edip yer yüzündeki bu cenneti yok olmadan önce ziyaret etmenizi öneririm.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder