13 Eylül 2018 Perşembe

Buenos Aires, Arjantin


Renkli sokakları, neşeli insanlarıyla ne de güzel şehir Buenos Aires. 18 saati bulan uçak yolculuğundan sonra ben nereye geldim diye herkes sorguluyordur sanırım. Ama Florida caddesine çıkıp yürümeye ve şehrin tadını çıkarmaya başladığınızda o his çoktan kaybolmuş oluyor. Şehrin merkezine biraz uzak sayılabilecek mesafede olan havalimanından yine mobil uygulamadan taksi kullanarak merkeze geçebilirsiniz.
İlk durağım kuşkusuz görmek için sabırsızlandığım Caminito evleri ile ünlü La Boca olmuştu. 152 nolu otobüs ile ulaşabileceğiniz cıvıl cıvıl olan bu semt İtalyan göçmenler tarafından kurulmuş ve Maradona’nın da oynadığı ünlü futbol takımı Boca Juniors’ın da kurulduğu yer. La Bombonera stadı da bu sebeple biz de dahil çok fazla turisti kendine çekiyor.
Tango’nun en güzel halini izleyebileceğiniz Arjantin’de restaurantların önünde her daim tango yapan çift görmek mümkün. Bir yandan yemeğinizi yiyip bir yandan tango izlemenin keyfi de farklı oluyor. Yemek demişken Türkiye’ye göre çok daha ucuz ve lezzetli olan etlerinden yemeyi sakın unutmuyoruz. Palermo bölgesinde bulunan Don Julio Güney Amerika’nın en ünlü steak restaurantlarından birisi fakat yer bulabilmek için önceden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor.
Florida caddesinde dolaşırken her 10 metrede bir cambio diye söylenen insanları gördüğünüzde bunlar ne yapıyor diye sorgulamayın. Kendileri dolarlarınızı döviz bürosundan daha uygun kurla bozuyorlar. Başta sahte para verirler mi diye çekindik ama son günlere doğru nasıl olsa hediyelik eşyaya harcıyorum bolca para, sahte çıksa ne olacak diye düşünüp cambiocu abilerden para bozdurduk. Hiçbir sıkıntı da yaşamadık. Dip not geçmekte fayda var Arjantinliler ingilizce bilmiyorlar bu sebeple anlaşabilmek için bazı şeylerin ispanyolcasını öğrenmeniz gerekebilir. Florida caddesinden ilerlemeye devam ettiğinizde İstiklal caddesine benzeyen bu kapalı yürüme caddesi Plaza de Mayo’ya kadar ilerliyor.  
Bu meydanda zamanında malzemesine öküz kanı karıştığı söylenilen bu sebeple rengi kırmızı olan ve bir zamanların Eva Peron’unun balkondan halka seslendiği Casa de Rosada’yı göreceksiniz. Hemen yukarı ilerlediğinizde ise 144 metre ile dünyanın en geniş caddesi olma özelliğini taşıyan 9 temmuz caddesinden karşıya geçmeyi deneyebilirsiniz. Zira tek seferde geçebilmek mümkün olmuyor. Tam ortasında Obelisco de Buenos Aires dikilitaşında resim çekilerek mola verebilirsiniz. Genel olarak zengin halkın yaşadığı Recoleta’da ise çok ünlü bir mezarlık bulunuyor. Mezarlık gezilir mi demeyin çok da güzel geziliyor ve içerisinde Eva Peron’un mezarı da dahil adeta sanat eseri olan mezarlar bulunuyor. Otobüsle yine Recoleta’ya sıklıkla geçen otobüslerle ulaşabilirsiniz. Mezarlıktan deniz tarafına doğru ilerlediğinizde alüminyumdan yapılmış sabah açan akşama doğru ise kapanan Floralis Generica isimli çiçeğe benzeyen yapıyı görebilirsiniz.
Aynı gün içerisinde gezebileceğiniz Palermo ise benim bayıldığım yerlerden. Recoleta’ya kısa bir mesafede bulunan Palermo tatlı ve keyifli vakit geçirmelik cafeler barındırıyor. Genellikle genç turistlerin tercih ettiği bir bölge burası. Akşamları herkes sokaklarda içeceklerini içip sohbet ederek vakit geçiriyor. Bir diğer görülesi yer ise San Telmo. Pazar günü Defensa caddesi üzerine kurulan uzunca antika pazarını görmek için haftanın son gününü San Telmo’ya ayırmanızı tavsiye ederim. Defensa caddesi üzerinde birçok ufak pasaj bulunuyor. Bunlardan birinde bir dükkan var ki Arjantin’in meşhur Empenada isimli böreğini de burada yiyebilirsiniz. Her sabah kahvaltıda yesem sanırım şikayet etmem.
Bunun yanı sıra Avenida Santa Fe caddesi üzerinde bulunan El Ateneo Grand Splendid kitapçısı, Florida caddesi üzerindeki Galerias Pasifico alışveriş merkezi ve 9 Temmuz caddesinde bulunan Colon tiyatrosu da görülmeye değer diğer yerlerden. 1858 yılında fransız bir göçmen tarafından kurulan tarihi Cafe Tortoni'de ise sıcak çikolata içmek ise yapılmadan dönülmemesi gereken şeylerden. Eğer siz de bizim gibi bu kadar uzaklara gelmişken bir de Buenos Aires’in yanı başında bulunan Uruguay’ geçmek isterseniz Puerto Madero’dan kalkan feribotları kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder